20 Nisan 2010 Salı

Mevsimsel Yorumlar



Evrende hemen herşey ritimseldir. Gece gündüz oluşumu, doğum ölüm, mevsimler....

Kendi içerisinde belli bir düzenle oluşan bu akışta meydana gelecek en ufak bir değişiklik ritmin bozulması, doğal olarak facia demektir.

Nasıl ki müzikte var olan ritim öğesi ruhumuzun derinliklerinde bizler için bir etki bırakıyorsa, doğanın kendi ritmininde bizlerde bıraktığı etki farklılık gösteriyor.

İnsan var olduğu andan itibaren çevresini anlama ve tanımlama sürecinde doğanın kendine özgü ritimsel yapısı insanların önceliği olmuştur.

Sanırım en fazla da mevsimler ilgisini çekmiş insanoğlunun. Mevsimlerin ritimsel özellikleri bir çok tanımlamayı beraberinde getirirken mevsimlerin özellikleri edebiyatçılara, müzisyenlere, ressamlara kısacası sanatın hemen hemen her alanında en fazla kullanılan öğelerden biri olmuştur.

Gerçekten her mevsimin kendi özgü rengi, kokusu, sesi var.


Resim

Giuseppe Arcimboldo (1527-1593)

Giuseppe Arcimboldo 1527 yılında ressam bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.Ressam kimliğinin yanında mimar, sahne tasarımcısı ve mühendis gibi özellikleri de vardır.
1562 yılında kutsal Roma imparatoru l.Ferdinand Habsburg'un daveti üzerine İtalya'dan ayrılarak Viyana'ya gider ve saray ressamı olarak çalışmaya başlar.

İşte bu aşamada Vivaldinin büyük eseri Mevsimler konçertosundan çok önce Mevsimler serisi adı verilen çalışmalarından ilkini gerçekleştirir.

Bu eserlerini yaparken meyve, sebze, hayvan, kitap gibi bir çok nesneyi insan portrelerine benzeyecek şekilde düzenleyerek çalışır. Çok sonraları yaptığı bu çalışmalar başta Salvador Dali olmak üzere sürrealist ressamların büyük beğenisini kazanacaktır.

Arcimboldo'yla ilgili daha geniş bilgi:

İlkbahar-Yaz

Sonbahar-Kış


Film

Sinema sanatının farklı yönetmenlerinden Güney Kore'li Kim Ki-Duk ise bana göre en ilginç yönetmenlerden biridir. Sinemayla ilgili hiç bir eğitim almamış olmasına rağmen kimsede görülmeyen bir bakış açısı ve teknikle yaptığı filmler gerçekten olağanüstüdür.

Kim Ki-Duk Mevsimlere felsefik bir bakış açısı ekleyerek Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring adlı filmiyle görsel açıdan harikalar yaratırken düşündürmeyi de hedef almıştır.


Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring-Kim Ki-Duk


Orijinal İsmi:Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom-2003-Kim Ki-Duk
Yönetmen: Kim Ki-Duk
Tür: Drama
Ülke: South Korea,Germany
Dil: Korean
Süre: 103 min
Ödül: 11 wins & 7 nominations
Oyuncular (ilk 10): Yeong-su Oh, Ki-duk Kim, Young-min Kim, Jae-kyeong Seo, Yeo-jin Ha, Jong-ho Kim, Jung-young Kim, Dae-han Ji, Min Choi, Ji-a Park


Film'den bir replik:
— Hala hasta mısın?
— Hayır.
— Demek ki doğru ilaçmış.
— Artık iyileştiğine göre, buradan gidebilirsin.
— Hayır Usta! Gidemez!
— Sahiplenme tutkun uyandı yalnızca. Ve bu da öldürme isteğini uyandırır.

filmi indirin

Müzik

Mevsimleri müziksel olarak en iyi betimleyen eserlerin başında A. Vivaldi'nin 'Mevsimler Konçertosu' gelir kuşkusuz. Bu kızıl papaz gerçekten inanılmaz bir müzik ortaya çıkartmıştır Mevsimler Konçertosuyla.

Dört bölümden oluşmuş bu konçertoda müzikler öylesine güzel örülmüştür ki her bölümde mevsimlerin özelliklerini müziksel olarak duyabilirsiniz.

Klasik Batı Müziği'nde en fazla çalınan ve dinlenilen eserlerden bir tanesi olup üzerine en fazla varyasyon yapılan eserlerdendir de.

Orijinal formatını çok sevmekle birlikte jazz yorumuyla çalınışının da ayrı bir keyfi vardır. Ya da keman olarak duymaya alıştığımız bu konçerto gitarla da çok farklı bir şekilde seslendirilmiştir.

Amsterdam Guitar Trio dan dinlemek için;

Jacques Loussier Trio-The Four Seasons-Vivaldi


Vivaldi'nin 4 mevsiminin caz yorumu..

Spring, Concerto No. 1
1 In E Major: Allegro
2 In E Major: Largo
3 In E Major: Allegro/Danza Pastorale

Summer, Concerto No. 2
4 In G Minor: Allegro Non Molto
5 In G Minor: Adagio
6 In G Minor: Presto

Autumn, Concerto No. 3
7 In F Major: Allegro
8 In F Major: Adagio Molto
9 In F Major: Allegro

Winter, Concerto No. 4
10 In F Minor: Allegro Non Molto
11 In F Minor: Largo
12 In F Minor: Allegro

Yayın tarihi: 1997
Tür: Jazz
Süre: 57:36 min

2 yorum:

  1. Mevsim geçişleri üzerine kurulu çok muhteşem bir film daha var. Dolls/Bebekler.

    YanıtlaSil
  2. Dolls da çok güzel bir filmdir, katılıyorum...

    Tablo niteliğinde sahneler...

    Muhteşemdir:)

    YanıtlaSil

yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır