31 Temmuz 2012 Salı

Avşa Adası




Açıkcası bu yaz Keith Jarrett konserinin 18 temmuzda olması tüm tatil programımı alt üst etti. Benim için kaçırılmayacak bir konser olduğundan bu yaz kısa bir tatili planlarken ağustos ayı başıyla başlayacak seminer programını da hesaba katarak efsunlu kentten çok fazla uzakta olmayan bir tatil beldesini tercih ettim.

Avşa Adası...

Gerçekten ihmal ettiğim bir yermiş. Şimdiye kadar gitmediğim için pişmanlık duyuyorum. Oldukça kalabalık olduğunu söylüyorlar ama bereket ramazan dolayısıyla fazla kalabalık yoktu.Sahil boyunca uzanan kumsalı gerçekten harika. Ama en önemlisi bunca kalabalığa rağmen kirletemediğimiz denizi. Türkiyenin hemen her kıyısında denize girmiş biri olarak bu kadar berrak ve temiz bir denizi burada gördüğümü söyleyebilirim. İnanın insan yüzerken ürperiyor. Çünkü denizin dibini görebiliyorsunuz ve doğal olarak denizin içindeki yaşamı.

Deniz suyunun sıcaklığı o kadar dengeli ki saatlerce denizden çıkası gelmiyor insanın. Özellikle kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için gidilebilecek onlarca koy ise farklı güzellikleri içinde barındırıyor.

Bu tatil süresince oldukça komik anlarda olmadı değil. Balıkçı teknelerinin kıyıya gelerek satış yapmalarına balık satışı olarak alışkın olabiliriz ama teknelerle üzüm satıldığına açıkcası hiç şahit olmamıştım. Oysa bu tam Avşa'ya özgü bir durum. Çünkü şarap üretimi yapıldığı için dağ taş üzüm bağlarıyla dolu. Doğal olarak bu özel şarapları tatmak ta boynumun borçlarından biriydi.



Beyaz şarap, son zamanlardaki favori içeceklerimden olduğundan Büyülü Bağ' ın nefis beyaz şaraplarının tadı da hala damağımda kuşkusuz.

Benim için en ilgi çekici anların başında ise tatlı sularda yaşadığını düşündüğüm ördeklerin Avşa adasının sularında insanlarla birlikte yüzmesi oldu. Gerçekten belki de en sevimli anların başında bu geldi. Ama bu arada sevgili annnemi de unutmamam gerekiyor. Koylar öylesine tenhaydı ki sanki bize ait bir koy olarak algıladığımız bu koyların birinde sevgili annemin elbiseleriyle bu muhteşem denizin keyfini kendince çıkartması da ayrı bir keyifti.



Güneş ise her yerde aynı. Batışı da doğuşu da kendine özgü güzelliği içinde barındırdığından Avşa'nın prıl pırıl denizinde bize hoşçakal deyişini izlemek farklı bir güzellik.

Kısacası, gidilmesi gereken yerlerimizden biri Avşa Adası. Her bir köşesi farklı bir güzelliği içinde barındıran ülkemizde geç bulduğum ama keyfini sonuna kadar çıkardığım bir yer oldu Avşa Adası...



şarap olmayı bekleyen üzümler




denizde ördekler

6 yorum:

  1. Öncelikle fotolar harika,...
    4-5 yaşlarında gittiğim Avşa'da tek anımsadığım yolboyu müthiş bir fırtınayla boğuştuğumuz ve annemin neden çocukları böyle bir riske attın diye babama çıkışmasıydı...O zamanlar hiçbir yerleşke tesis olmadığına eminim ama şimdi tatilinin tadına vardığını görüyorum,demek ki Avşa bizi çağırıyor:))
    Aynur Teyzem,çok şık ve şekersin,yanaklarından öpüyorum:))
    Paylaşımın çok hoş,tşkr:))

    YanıtlaSil
  2. 25 yıldır her yaz avşaya gidiyorum. güzel yerdir, sakin bir tatil geçirmek isteyenler için merkez dışında kalan yerleşim yerleri harikadır, temiz, sessiz sakin. ilk fotoğraf neresinde çekildi avşa'nın? bizim evin oralara benzettim ama emin olamadım :) şarabı biraz ağırdır aslında ama güzeldir yine de. sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mükemmel bir yazı olmuş, klavyenize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Tatil ne güzel! Gitmiş kadar oldum:)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten tatil, nefes almamız için en önemli şeylerden bir tanesi. Bizlere pompalanmaya çalışılan tatil anlayışına kulaklarımızı tıkayarak kendimize uygun olabilecek bir tatil programı oluşturmak en akılcı davranışlardan biri olacaktır. Ve bunu kesinlikle yapmamız gerek.

    Buraya eklediğim fotoğraflardan ilki Manastır koyundan şehir merkezine yaklaşmak üzereyken çektiğim bir fotoğraf. Gerçekten çok daha uzun kalabilmeyi isterdim. Her bir koy farklı bir güzellik taşıyor ve kesinlikle benim bir daha ziyaret edeceğim yerlerden biri olacaktır. "Avşa'nın kumu çeker" diye bir söz dolanıyor halk arasında. Doğru söylüyorlar, bir kez giden bir daha gidecektir.

    Sevgili annem Aynuş, gerçekten bize ait özel koyda denizin ve kumun keyfini çıkardı.Ailece her ferdin kendine özgü bir keyfi yakalayabileceği bir belde Avşa. sakinlik isteyenler için sakinlik, daha kalabalık bir atmosfer isteyenler için canlı bir yaşamında hakim olduğu, her alana son derce ucuz bir fiyatla minübüslerle bile gidebileceğin bir kolaylığı da içinde barındırıyor.

    Poyrazının sert olduğunun da farkında Avşa adası, sevgili ruhsarcım böyle bir anında kendine özgü bir güzelliği vardır. Doğaya hakim olduğuna inanan insanoğlu için o sert dalgalar ve köpük köpük bir deniz asıl kralın kim olduğunun cevabıdır bizler için. Ama anneni Nermin teyzemi de anlıyorum.

    Sayenizde bir kez daha o anlara daldım bende hepinize teşekkür ediyorum, seminer programı arasında kaybolmuştum çünkü. Hey uyan sanemmmmmmm sen güzel bir tatil yaptın dedim kendime ve canlandım birden bire:)

    YanıtlaSil
  6. merhaba avşa adası gerçekten çok güzeldir annenizin fotoğrafının çekildiği yer benim bütün çocukluk yazlarımı ve hala yaz tatillerimi geçirdiğim manastır koyu. tesadüf eseri avşa fotoğraflarına bakarken evimin önünde çekilmiş bu fotoğrafı görmek nedendir bilmem ama beni çok mutlu etti. şuan yüzümde sırıtkan bir ifade var. bunun için teşekkür etmek istedim. :)

    YanıtlaSil

yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır