26 Eylül 2009 Cumartesi

Marc Chagall (1915-1985)

Bir Ressam-Bir Resim...


ve Resmin Müzik'e dönüşmesi...



Videoyu indirmek için tıklayın


7 temmuz 1887 yılında dünyaya gelen Marc Chalgall oldukça fakir Yahudi bir ailenin dokuz çocuğundan biri olarak dünyaya gelir ve babasının tüm itirazlarına rağmen St.Petersburg taki sanat okulunda eğitim görmeye başlar.

Resimlerine baktığımızda alışagelmiş resim anlayışının tamamiyle dışına çıkan Marc Chagall modern resim anlayışının öncülerindendir. Resimleri için kesin bir yargıya vararak belli bir kalıba sokmak olanaksızdır.

Benim için sıra dışı ressamlardan bir tanesidir, özellikle kullandığı renkler ve semboller açısından. Resimlerinde çocuklara özgü hayal dünyasının zenginliğini buluruz. Sanki eserleri birer masaldan çıkmışcasına masal öğelerini taşıyan izlerle doludur.

Masal öğeleriyle dolu eserlerinde hayvanların sembolik anlamları vardır.


Bu hayvanların ressam için taşıdığı sembolik anlamları belki de eserlerini daha iyi yorumlayabilmek için bilmekte fayda var diye düşünüyorum. Bol miktarda inek figürlerine rastlarız eserlerinde yada horoz…

İnek hayatın güzelliğini simgelerken, horoz ise verimliliği simgeler. Horoz figürlerine en fazla sevgililerle ilgili resimlerinde tanık olduğumuzdan Yahudi geleneğinden gelen bu ressamın kalabalık aile olma özlemini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Kadınları çok seven ve onlara çok büyük saygı duyan Chagall için göğüs figürü erotizm ve yaşamın verimliliğidir.

Benim için Chagall ı diğer ressamlardan ayıran en özelliklerinden bir taneside kullandığı renklerdir kuşkusuz .Resim sanatında fovizim adı verilen Henri Matisse tarafından geliştirilen bu akımın belkide en güzel örneklerinden birini ressamda görüyorum.Çiğ ve tüpten çıkmışcasına bağıran renklerin kullanımın da en çok mavi , yeşil ve kırmızıyı kullanmasını beğeniyorum.Tuval üzerine doğrudan kullanılan ve alışagelmiş perspektif anlayışının tamamiyle dışındaki bu resimler o dönemler için kabulde zorlanılan resimlerdi.



1917 deki Rus devriminde öncelikle aktif olarak rol oynar. Hatta Sovyet Kültür Bakanlığı ressama bir sürü sorumluluk vererek Vitebesk bölgesinden sorumlu kişi olarak atarlar. Bu dönemde Modern sanatlar müzesini kurar ressamımız. Ancak bir süre sonra Sovyet politikalarının anlamsızlığına katlanamayarak Moskova ya taşınacaktır ve sonralara da Fransız vatandaşlığına geçecektir.

İkinci dünya savaşı özellikle Nazilerin Yahudiler üzerindeki yanlış tutumlarından çok etkilenen Chagall kurtuluşu Amerika ya kaçmakta bulacaktır.Resim dışında vitrayla da ilgilenen Chagall 1957 yılında İsrail i ziyareti sırasında Kudüs teki Hadassh Ein Kerem hastanesi Sinagogunun camlarını boyar

Tarihte Altı Gün savaşı verilen ve bölgede aslında hiç bitmeyen kargaşada yaptığı cam boyaların yok olmasından dolayı duyduğu endişeleri dile getiren Chagall ın bu anlamdaki eserleri de gerçekten son derece özeldir.

Eserlerinde kübizimden de örnekler görebileceğimiz Chagall 28 Mart 1985'te, 97 yaşında iken Fransa'da, Saint-Paul de Vence'de öldü ve oradaki bir mezarlıkta gömüldü.

sanem uçar

5 yorum:

  1. Çok ama çok güzel bir tanıtım.

    Marc Chagall ı sevdiğiniz belli oluyor. Gerçekten büyük bir sanatçıdır ve ben de onun cesaretini severim.

    Cesur bir sanatçıdır.

    YanıtlaSil
  2. 238 Chagall Resmi 20 MB

    http://rapidshare.com/files/285419512/Chagall_Marc__1887-1985_.rar

    YanıtlaSil
  3. Bu karşılaştığım nasıl bir güzelliktir diyerek,Marc Chagall'ın ruhumu yumuşatan çizgileri karşısında derin bir mutluluk hissiyle elimde çay fincanı kalakaldım..Ne sütüyle hayatımızda büyük yeri olan ineklerin hayatın güzelliğini yansıtacağını ne de horozun verimliliği simgeleyeceğini düşünemezdim.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Çok şanslıyız canım,

    Geçen sene gittiğim Basel de bu adamın bir kaç tablosunu müzede yakından görmüştüm, olağanüstü...

    Şimdi ekim ayı içersinde efsunlu kentte sergilenecek bir çok tablosu ve gideceğiz tabikiiiiii sen ve ben:)

    YanıtlaSil
  5. Harika görseller ve çok güzel, sanatsal bir paylaşım. Emeğinize sağlık, teşekkürler. Resim Kursu İzmir

    YanıtlaSil

yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır