19 Eylül 2010 Pazar

Pınar Yolaçan

Bildiğiniz gibi 61. MTV Müzik ödüllerinin 8 tanesini pop müzik sanatçısı Lady Gaga aldı. Ve bu ödül töreninde giydiği kostüm başlı başına olay oldu. Çünkü Lady Gaga çiğ etten yapılmış bir kostüm giymesinin ötesinde kostümünü yine çiğ etle kaplı ayakkabı ve çantayla da tamamlıyordu.

Daha sonraki günlerde Lady Gaga nın bu kostümü bir Türk sanatçının eserlerinden esinlenerek yaptırdığı ortaya çıktı.

Evet şimdi bu Türk sanatçısını biraz tanıyalım. Çünkü ülkemizde de sergileri olmasına rağmen yaşantısını yurt dışında sürdüren sanatçı kendi ülkemizin dışında dünya da tanınan bir sanatçı.

Pınar Yolaçan

1981 Ankara doğumlu genç tasarım sanatçısı. Çok küçük yaşlarda ablasının grafik öğrenimi gördüğü yıllarda evlerine gelen dergilerden etkilenerek kendi kafasına göre hemen herkesi hayrete düşürecek bir çok tasarımı çocuk denilecek yaşta tasarlamış.

Patlıcana fermuar dikmek, patlamış mısırdan yapılmış ceket, payetli kavun gibi sıra dışı tasarımlarla uğraşırken geleneksel eğitim sistemi içersinde oldukça farklı uğraşları ve düşünce yapısı olduğuna inanan eğitimciler doğal olarak sanatçının psikoloğa gitmesini uygun bulabilmişler.

Lise son a geçtiği yıl Paris teki bir arkadaşının yanına gittiğinde doğal olarak Paris in galeriler, modaevleri gibi kaynaklarına yaptıklarını gösterdiğinde büyük bir ilgiyle karşılanmış ve 1996 da liseyi bitirir bitirmez Londra daki moda okulunda Central Saint Martins te iki yıl okumuş, sürrealist çalışmaları çok beğenilmiş ve doğal olarak bir çok sergi açmıştır.



Daha sonra New York un ünlü sanat okulu Cooper Union dan gelen üç yıllık burs teklifiyle Amerika günleri başlamış.

Halen orada yaşayan sanatçı ülkemizde de kişisel sergilerini Türk izleyicileriyle buluşturmuştur.

Sıra dışı olmak istemenin ötesinde gerçekten yaptığı tasarımlarla vermek istediği mesajları olan bir sanatçı Pınar Yolaçan.

İşte onun " Faniler " adlı sergisi bizim Lady Gaga ya ilham kaynağı olmuş. Pınar Yolaçan da bu sergisinde etleri kullandığı gibi sakatatları da kullanmıştır. Ve bu sergi için seçtiği modeller yaşlı insanlardır.



Bildiğiniz gibi içinde yaşadığımız yaşam yaşlılığı yok sayan bir davranış şekli gösterir.Pınar Yolaçan da burada kullandığı yaşlı insan portreleriyle yıllara ait izlerin ve bu izlerdeki ifadelerin ön plana çıkmasına dikkat etmiş.

Bir şekilde ölümlü olan insanoğlunu ise aralara sıkıştırdığı etlerle ifade etmeye çalışmış.

Bir çok farklı nüanslarda yakalayabilirsiniz, işte size sanatçının bazı çalışmaları ve kendi sesinden kendini ve eserlerini anlattığı bir video.




Sanatçının web adresine ulaşmak ve çalışmalarını daha yakından izlemek isterseniz linki tıklayın derim:)

Pınar Yolaçan







sanem uçar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır