6 Nisan 2011 Çarşamba

Jin Young Yu



Sanatçı hakkında çok fazla bir bilgiye sahip olmasam da bu Kore'li sanatçının eserleri gerçekten bir çok yönüyle büyüleyici.

Yaptığı heykellerde cam gibi ilginç bir maddeyi de kullanıyor olması eserlerini sevimli yapmanın ötesinde farklılıkta kazandırıyor. Bu şeffaf heykellerle neler anlatmak istemiş olabilir? Gerçekten insan merak ediyor.

Heykellerini yakından incelediğinizde yüzlerindeki çok ta fazla mutlu olmayan yön hemen kendisini ortaya koyabiliyor ve çevremiz bir şekilde böyle yabancılaşmış, ya da acı çeken kişilerle dolu. Bir şekilde tıpkı bu heykellerde olduğu gibi onları görmemezlikten geliyoruz.

Oysa onlarda bir şekilde herşeye rağmen hayata tutunmaya çalışan kişiler.





Heykellerin orijinallerini açıkcası görebilmeyi isterdim. Sadece fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çok fazla ifade yerleştirmemiş suratlarına. Hatta bir çoğu tamamiyle ifadesiz gibi görülmekte. Bu ifadesiz yüzlere ister istemez çok daha yakınına sokulup bir şeyler görebilmeyi umut ediyor insan.



İnsanda böylesine merak uyandıran bu heykelleri oldukça başarılı bulduğumu söyleyebilirim. İnsanın kendi dünyasında bir yolculuk yapmasını sağlayabiliyor.

Şu ana kadar bu malzemeler kullanılarak eserler veren başka bir sanatçıya rast gelmedim. Belki de bu açıdan bana oldukça değişik geldi bu çalışmalar. Her türlü malzemenin duygu ve düşüncelerimizi aktarabilimek için bir araç olabileceği konusunda çok güzel örnek bunlar.

Günümüz insanının bir sürü şeyle kendilerini gizledikleri ve insanların iç dünyasına ulaşma imkanımızın bulunmadığı bu dünyada bu şeffaf heykeller aynı zamanda bir özlemi de yansıtıyor. Keşke şeffaf olabilsek...



Kendisiyle yapılan bir röportajda heykellerin gerçek insan boyutunda yaptığını ve gelecek günlerde çok daha büyüklerini yapmayı tasarladığını söylemiş.

Yaptığı heykellerin arasında hayvan heykellerine de rastladığımızda onların çok daha farklı bir şekilde yapılmış olduğuna tanık oluyoruz. İnsanlar şeffaf bir şekilde yapılmaya çalışılırken hayvanlar bu formun çok dışında. Bu anlamda hayvanlar kadar şeffaf olmadığımızın altını çiziyor sanatçı.



İnsanların gerçek yüzlerini birer maskeyle gizledikleri bu dünya da sanatçı bu anlamda da yaptığı heykellerin ellerine tutuşturduğu masklarla bu gerçeğimizi vurgulamaya çalışmış. Evet gerçekten ilginç ve ilginç olmanın dışında son derece güzel eserler vermiş bir sanatçı Jin Young Yu..





sanem uçar

3 yorum:

  1. yüzümüzün dışındaki yerlerin şeffaf olması birşey ifade etmiyor hayatta-bu heykellerde de sanatçının sanki yüzleri şeffaf yapmayarak hatta hiçbir duygu belirtisi yüklemeden öyle olduğu gibi bırakması ve bunun çalışmalarında çok belirgin bir şekilde görülmesi insanın hiçbir zaman şeffaf olamayacağını akla getiriyor-en azından benim heykellere bakarken ilk aklıma gelen şeyler bunlar..Hiçbir şey anlatmasa bile çok yaratıcı bir düşünce bence..Ardılları çok olacaktır..

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle öyle zaten, bize ait tüm özelliklerin son derece güzel bir eleştiriyle sanata dönüşmesi...

    Açıkcası büyüleyici...

    YanıtlaSil
  3. Yine her zamanki gibi farklı ve çarpıcı bir kişiliğin son derece güzel bir şekilde sunumu söz konusu.

    Bu Koreli bayan tüm övgüleri hak ediyor. Tanıtırken öylesine güzel bir şekilde sunmuşsun ki bize düşen görev eserlerinin karşısında yarattığı büyülü dünyanın içinde kaybolmak...kaybolabilirsek tabi. Çünkü bu eserler insanı kendine getiren ve kendimizle ilgili bir çok özeleştiriyi de içinde barındıran eserler.

    Mükemmel diyebilirim, teşekkürler...

    YanıtlaSil

yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır