3 Eylül 2011 Cumartesi

Children of Heaven


Çok uzun zamandan beri izlemek istediğim ancak bir türlü izleyemediğim ama aklımın bir köşesinde her film izleyişimde bundan sonraki "O" olacak dediğim filmlerden biriydi.

1997 tarihli bu filmi bu kadar gecikmeli olarak izlediğim için çokta pişman değilim çünkü araya çok güzel filmleri aldığımı da biliyorum. Ama geçen hafta mail kutumda beni bekleyen bir süpriz vardı ve açıkcası benim için bir bayram hediyesi oldu.

Yıllardan beri izlemeyi bir şekilde ertelemiş olduğum filmin linkleri duruyordu. Bir anlık şaşkınlığın ardından indirilen linkler bana en güzel anlardan birini yaşatmaya hazırdı artık.

Orjinal adıyla “Bacheha-ye Aseman“ yani Children of Heaven di bu film.

İran sinemasının baş yapıtlarından Majid Majidi isimli bu film benim gibi geç kalmış yada izlememiş olanlar için hemen listeye alınması gereken filmlerden olmalı.

O kadar naif ve güzel bir film ki....

İki kardeşin bir ayakkabıyla başlayan son derece farklı hikayesi.

Üzerinde yaşadığımız mavi gezegende aslında farklı coğrafyalarda yaşıyor olsakta insan denilen varlığın hasletleriyle, özlemleriyle, acılarıyla, mutluluklarıyla çok farklı şeyler hissetmediğinin sinema diliyle son derece güzel anlatımı.

Tüm meselelerin belki de sadece sınıfsal olduğunun gerçeğini bu kadar yalın bir dille anlatıldığı inanılmaz güzel bir film.

İnsanlığın ortak dili türkülerdir, hepimiz aynı türküleri söylüyoruz aslında. Ama çoğunluğun türküleri ne yazık ki ağıtlar ...

İki kardeş arasında çok basit bir olayla gelişen ve bizleri yaklaşık iki saat oturduğumuz yere mıhlayan bir çok şeyi irdeleyebileceğimiz masalsı bir anlatım.

Hemen filmin künyesini veriyorum;

Bacheha-Ye-Aseman

Yapım:1997 - İran
Tür: Aile, Dram, Komedi
Yönetmen: Majid Majidi
Oyuncular: Mohammad Amir Naji, Bahare Seddiqi, Behzad Rafi, Amir Farrokh Hashemian Filmleri, Dariush Mokhtari, Fereshte Sarabandi, Kamal Mirkarimi, Masume Dair, Mohammad-hasan Hosseinian, Nafise Jafar-mohammadi
Senaryo: Majid Majidi
Senaryo (Kitap): Salman Rushdie
Yapımcı: Amir Esfandiari, Mohammad Esfandiari
Görüntü Yönetmeni: Parviz Malekzaade
Müzik: Keivan Jahanshahi
Süre: 1 saat 29 dk
Gösterim Tarihi: 22 Ocak 1999 (ABD)
Ödülleri: 1 kez Oscar'a Aday Gösterildi. 4 adet başka ödül kazandı



Filmi izlemek isterseniz tıklayın;

Alt yazı;


sanem uçar

2 yorum:

  1. Mecid Mecidi'nin bir diğer güzel filmi de "Serçelerin Şarkısı".İzlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim.Filmin belki de en güzel bölümü http://www.youtube.com/watch?v=OuHAo5KkmLI

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, "serçelerin şarkısı" nı izlememiştim, izleme listeme alayım

    YanıtlaSil

yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır