Mozaik daima plastik sanatlarda en çok ilgimi çeken sanat dallarından biri olmuştur. Geçmişi çok eski yıllara dayanan mozaik te birbirinden farklı üç boyutlu küçük parçacıklardan resim oluşturmak tam anlamıyla büyüleyicidir.
Mozaik açısından üzerinde yaşadığımız topraklar oldukça zengin bir kaynaktır. İlk olarak Sümerler'de gördüğümüz bu çalışmalar Roma ve Bizans uygarlıklarında yaşamın vaz geçilmezlerinden olmuştur.
İşte Gazanfer Bayram'da 1974 yılında Belgrad Güzel sanatlar Akademisinden mezun olduktan sonra aynı akademi de devasa resimler departmanında lisans üstü çalışmalarını tamamlayan bir sanatçıdır.
Kazandığı burs ile İtalya Ravenna'da uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra Accademia di Belle Arte (İtalya) mozaik bölümünde iki yıl çalışmıştır.
Ayrıca Üsküp’te “Lazar Lichenoski” Güzel Sanatlar Okulu’nda ve yine Üsküp’teki Avrupa Film Akademisi ESRA’da profesör olarak çalışmış, Strumica’da 10 yıldır çalışmalarını sürdüren ünlü Plastik Sanat Kolonisi’deki Mozaik Stüdyosu’nun kurucusu ve başkanıdır.
Bu çalışmalarına devam eden sanatçının eserlerini Makedonya'da, İtalya’da, Türkiye’de, Kanada’da, ABD’de, Avustralya’da, Belçika’da, Polonya’da, Moldova’da, Kıbrıs’ta, Japonya’da ve eski Yugoslavya’da birçok yerde sayısız müzede ve özel koleksiyonların parçası olarak görebiliriz.
Bir çok çalışmaları dünyanın çeşitli yerlerinde sergilendi.
Sanat ve kültür alanındaki birçok başarısını takdir etmek üzere sanatçıya Makedonya Cumhuriyeti’nde sanat ve kültür alanındaki en yüksek sivil ödül olan 11. Ekim Ödülü (2004) verildi. 2006’da Makedonya Ressamlar Birliği tarafından sanatçıya en büyük mesleki ödül olan Nereski majstori Ödülü verilmiştir.
2000 Ravenna’da (İtalya), 2002 Victoria’da (Brezilya), 2004 Melbourne’de (Avustralya) ve 2008 Gaziantep’te (Türkiye) AIMC kongrelerinde (Uluslararası Modern Mozaik Kongreleri) katılımcı oldu.
DLUM (Makedonya Ressamlar Birliği) üyesi. Ravenna'da (İtalya) Uluslararası Modern Mozaik Birliği AIMC (Associacione Internazionale Mosaicisti Contemporanei) üyesi. S.E.C. (Societe Europeenne de culture), Venedik’te (İtalya) Avrupa Kültür Birliği, Roma'da "Mosaico oggi" üyesidir.
Eserlerini yakından görebilmeyi isterdim. Ama şimdilik fotoğraflarıyla idare etmek zorundayım. Gerçekten bu büyülü sanat sanatçının çalışmaları son derece farklı bir etki bırakıyor.
Mozaik çalışmalarını üç boyutlu olarak ta tasarlayan sanatçı günümüzde mozaik denildiğinde ilk akla gelen sanatçılardan olmayı gerçekten hak ediyor.
sanem uçar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır